Кой друг иска да знае как сам да монтира плъзгащите си интериорни врати?

Приемайки решението да създадете необичаен интериор във Вашия дом, е хубаво да се обърне внимание на плъзгащите врати, защото те спестяват значително пространство в апартамента, особено когато той е малък. С помощта на плъзгащите интериорни врати можете да разделите територията в дома Ви на няколко сектора, съхранявайки визуалната цялост на жилището. Ще се опитаме да разберем как сами да поставим плъзгащи интериорни врати, но първо да се запознаем с плюсовете и минусите от това да имате плъзгащи интериорни врати.

Плъзгащ механизъм

Плюсове и минуси:

Монтажът на плъзгащите врати завлича след себе си удобство и комфорт във Вашия интериор. Преди да вземете решение за плъзгащи интериорни врати трябва да разберете дали е целесъобразно това? Нека първо да разгледаме плюсовете и минусите.

Преимущества:

  • Значително спестяват място
  • Лесноотваряеми
  • Има възможност за автоматизация

плъзгаща интериорна стъклена врата

Недостатъци:

  • Лоша шумоизолация
  • Не може да се монтира като входна врата

В днешно време има няколко вида плъзгащи интериорни врати. Те се различават по външен вид, но техният дизайн винаги е идентичен. Вътрешните врати съдържат няколко водачи, 2-4 ролки, които се движат по водачите, платна, аксесоарите и декоративните панели. При монтаж на плъзгаща врата бъдете внимателни, защото иначе няма да монтирате плъзгащата врата така, както трябва. Всичко, което Ви е необходимо може да купите от интернет магазин, строителен хипермаркет или от пазара на достъпни цени. Такива материали използват и за сглобяването на мебели.

Какво ни е нужно за монтажа:

Въоръжете се с рулетка, измерете помещението, на което ще поставяте интериорната плъзгаща врата. Обикновено височината е 2000мм – по стандарт, а за широчината на платното може да са различни размери. След като вземете размерите отидете на пазар за нужните елементи. Най-важното е плъзгащият механизъм. Няма смисъл да се притеснявате просто кажете на продавача в строителния хипермаркет или в магазина, в който сте, ширината и той ще подбере нужния за Вас механизъм. Ако механизмът е дълъг можете да го намалите според дължината, която Ви е нужна. След това подготвяме платното и сглобяваме механизма. Най-важното правило е да не избирате евтини материали, ако желаете плъзгащата Ви врата да е здрава дълги години. По-добре веднъж да платите повече, отколкото през няколко години да сменяте врати.