За или против плъзгащите врати

Интериорните плъзгащи врати предлагат скромен, но красив начин да придадете стил на вашия дом. Трансформирайте скучната визия в персонализиран стил. Тези врати добавят интересен елемент в дадено пространство и не само служат като врати, но и действат самостоятелно и като част от цялостния дизайн на помещението.

Спомням си плъзгащата двойна врата в дома на родителите ми доста ярко – беше голяма, тежка и се забиваше в стената, когато се опитвах да я плъзна. Ключалката трябваше да се завърти в точно определено положение, за да се отвори. А самата рамка беше голяма и грозна, със замъглено стъкло. Ако сте се сблъскали с плъзгаща врата като тази, тя може да е оставила трайното впечатление като нещо, което не искате в дома си. За щастие, в днешно време плъзгащите врати са доста по-ергономични и модерни. Те са лесни за употреба и в същото време достатъчно елегантни. Дори, ако сами никога не сте се сблъсквали с подобна врата, може би сте чували не толкова верни митове за тях. Тук сме, за да се оспорим тези митове, като ви казваме кое е вярно и кое – не.

Мит 1 за плъзгащите врати:

Големите панели са трудни за плъзгане.

Това може да е било вярно в миналото, но напредъкът в материалите и инженеринга създадоха уникални решения. Плъзгащите врати в по-стар стил обикновено просто се плъзгат по долна релса, което предвид размери и теглото, може да бъде трудно и често да се налага да се ремонтира. По-новите стилове плъзгащи се врати се окачват с механизъм отгоре, което всъщност повдига крилата от пода. Обикновено се използва високоефективен обков – релса с ролки и стопери, които спомагат гладко и лесно отваряне и затваряне. Ако не вярвате, посетете най-близкия шоурум, за да изпробвате. Нещото, което е хубаво да вземете предвид при всеки подобен продукт, е, че той ще се нуждае от поддръжка, за да остане в топ форма. Редовното почистване и поддържане на релсите на плъзгащите се врати, ще осигурят дълъг живот на вратата без никакви проблеми за години напред.

врати от експерт

Мит 2:

Плъзгащите врати са грозни.

Това отново е мит, който може да се припише на плъзгащите се врати от миналото. Днешните врати имат всевъзможни фрезовки, огледала, принтове или лайсни в най-различни форми и цветове, което абсолютно опровергава това мислене. Рамките около стъклото стават все по-тесни, което позволява увеличаване на светлата част. Изработката на вратите е най-често от МДФ и HDF плоскости, а когато става въпрос за цвят и финиш, изборът е безграничен. Същото важи и за обкова, като дръжката и ключалката.

И помнете, нито една врата не е херметично затворена. Не забравяйте да изберете правилната врата за вашите нужди и възможности.